Povaha a využití JRT

14.11.2008 11:09

Jack Russell teriéři jsou odpradávna pracovními psy. Na rozdíl od většiny ostatních plemen se však dnešní Jack Russell teriér nejvíce blíží svému původnímu základu. I když dnes už moc neloví, chovatelé se původních šlechtitelských cílů přidržují a jeho zástupce potkáváme na výstavách jen málo. Nejsou vyumělkovaní a právě to je činí přitažlivými. Dědičné vady se u nich téměř neobjevují a odhad délky života na 15 let rozhodně není přehnaný.

 

Jack Russell teriéři nejsou rozhodně psy pro lenochy. Jsou inteligentní, překypují energií. V průměrné obytné čtvrti mají tito psíci s notnou dávkou energie a potřebou činorodosti obvykle jen málo možností. Je tedy na pánovi, aby mu nabídl dostatek činnosti. Nečekejte, že se pes přizpůsobí životu za pecí; to se nestane. Je zřejmé, že vzhledem ke svému založení bude vyhledávat aktivity, které neoceníte ani vy, ani obyvatelé čtvrti. Proto je Jack Russell teriér vhodný především pro lidi, kteří se svým psem rádi něco dělají a nechtějí trávit čas doma.

 

Je třeba si uvědomit, že „jackové“ jsou psi lovečtí a mají tedy notnou dávku loveckého instinktu. Když se štěně dostane do domácnosti, kde žije více domácích zvířat, akceptuje je obyčejně bez obtíží. Jakmile jednou Jack Russell vyroste společně s papoušky, fretkami a s kočkami, nepřeloží jim přes cestu ani stéblo a dokáže s nimi uzavřít i přátelství. Obráceně to ale platí rovněž: chcete-li si vzít domů staršího „jacka“, který neměl kontakty s jinými domácími zvířat, počítejte s tím, že bude vaše ostatní zvířata pokládat za kořist a bude jednat podle toho.

 

Jack Russell teriér je opravdový přítel člověka. Při příchodu návštěvy sice štěká, ale tím to také končí. Návštěvníci bývají obvykle nadšeně přivítáni s neskrývavou radostí: čím víc lidí, tím víc zábavy. Dobře socializovaný Jack Russell teriér velmi dobře vychází s dětmi, jak s vašimi, tak i s jinými. Psi nejsou přecitlivělí, mají sportovní povahu a jsou pro kdejaký žertík nebo hru – ať je jak chce bláznivá a trvá jak chce dlouho.

Naproti tomu jsou odjakživa samostatní. To vyplývá z jeho původního využití – rozhodnutí pro lovu v liščí noře dělal sám a nikoliv jeho pán. Právě proto potřebují důslednou výchovu. Neposlouchají svého pána proto, že mu chtějí sloužit, ale jen proto, že se jim to líbí – pouze kvůli sobě. Je proto nutné, aby výcvik byl co nejhezčí a nejpodnětnější. Nudná cvičení „jackové“ přímo nesnášejí. Na druhou stranu – příliš shovívaví či příliš demokraticky orientovaní páni s tímto plemenem taky nic nepořídí; pes si pak dělá co se mu zlíbí.

 

Zda se stane z Jack Russell teriéra roztomilý, radostný, nekomplikovaný, sportovní pes, kterého bude jeho majiteli kdekdo závidět, nebo zda z něho vyroste pověstný terorizující Jack Russell teriér, je na jeho pánovi.

 

—————

Zpět


Počteníčko

Povaha a využití JRT

14.11.2008 11:09
Jack Russell teriéři jsou odpradávna pracovními psy. Na rozdíl od většiny ostatních plemen se však dnešní Jack Russell teriér nejvíce blíží svému původnímu základu. I když dnes už moc neloví, chovatelé se původních šlechtitelských cílů přidržují a jeho zástupce potkáváme na výstavách jen málo....

—————

Standard JRT

01.11.2008 15:53
Země původu: Anglie Oficiální standard FCI vydán: 14.12.2000 - číslo 345 Skupina FCI: 3. skupina - Teriéři; sekce 2 - Nízkonozí teriéři Všeobecně: Jack Russel teriér je silný, aktivní, hbitý a pružný pracovní pes s odvážnou povahou a pružným tělem střední délky. Jeho svižná chůze se hodí k jeho...

—————

Historie Jacka Russela teriera

01.11.2008 15:26
    Velká Británie má již po staletí loveckou tradici, jejíž součástí je i hon na lišku. Při honu na lišku se používali honící psi, kteří lišku vystopovali a potom ji za hlasitého štěkotu pronásledovali. Lovci, obvykle na koních, psy sledovali a lišku dokázali zastřelit někdy až po...

—————